Permanent Make-up en hygiëne voor het permanent make-up instituut

Sta je als permanent make-up klant stil bij hygiëne tijdens de permanent make-up behandeling?

Kijk uit naar het verplicht “Hygiënecerfificaat” dat elke PMU-behandelaar moet hebben!

Terecht! Onlangs nog in het nieuws, dat 1 op 20 patiënten een infectie oplopen in het ziekenhuis, die eenvoudig kan vermeden worden door een betere hygiëne. Dat is niet anders dan bij permanent make-up instituten/klinieken.

Vandaar is elke permanent make-up behandelaar verplicht het hygiëne diploma/certificaat te behalen, bij een erkend opleidingscentra in België, in het kader van het Koninklijk Besluit van 25/11/2005, betreffende de reglementering van tatoeages en piercings, de handeling bestaande in via intradermale injectie van kleurproducten, het creëren op de huid van of een permanente en/of duurzame merkteken of een permanente en/of duurzame tekening of versterken van gelaatstrekken.

Ook voor permanent make-up (intradermale injectie van kleurproducten); artikel 12, moet een opleiding “Hygiëne” bij een erkende opleidingsinstelling gevolgd worden. Er zijn door de FOD – Federale Overheidsdiensten hiervoor slechts twee opleidingscentra in België bevoegd verklaard.

De Permanent Make-up Specialist, verkrijgt bij het succesvol volgen van deze opleiding en afleggen van een exame, een officieel certificaat, dat hij/zij duidelijk zichtbaar moet ophangen in de wachtzaal.

Vind je als klant, het certificaat niet? Vraag er dan naar!

Het is niet zo maar een los papiertje, maar een zekere garantie dat de specialist gevormd is om te werken volgens de juiste hygiënevoorschriften. Geloof ons, deze zijn zeer streng en ook terecht om infecties te voorkomen.

Ik bespaar je de opsomming van mogelijke infecties, die je kan oplopen door te werken zonder deze strikte voorschriften. Je hebt als klant zelf de controle door naar het certificaat te vragen en tevens oplettend te zijn of de werkruimte van de behandelaar er hygiënische en verzorgd uitziet.

Uiteraard ook een van de reden dat je niet zomaar ‘mobiel’ permanent make-up thuis bij de mensen kan of mag plaatsen. Dit behoeft geen uitleg, maar wordt soms wel eens gevraagd.

Buiten dat de klant achter het hygiënecertificaat kan vragen en hiermee voor zich zelf de verantwoordelijkheid kan opnemen, is de permanent make-up behandelaar ook wettelijk verplicht het certificaat te tonen tijdens het ‘informed consent’  of het gesprek waarin de gezondheidsverklaring met jou als klant wordt overlopen.  Zie pagina: ‘Gezondheidsverklaring’

Ten slotte, om deze informerende nieuwsblog te beëindigen over het werken volgens de hygiënevoorschriften als permanent make-up behandelaar, is de specialist en het instituut waar de permanent make-up behandelingen worden uitgevoerd, verplicht zich aan te sluiten bij een onafhankelijk controleorganisme.

Het is een bedrijf dat minstens een keer per jaar een onaangekondigde controle uitvoert en de strikte hygiëneregels controleert voor het respectievelijke instituut. Hiervan wordt door het onafhankelijk controleorganisme een rapport opgemaakt met een positief of negatief advies aan de FOD – Federale Overheidsdienst afdeling Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Je kunt als permanent make-up behandelaar, maar beter in orde zijn met deze hygiëne regelgeving. En als klant is het een pluspunt dat je kan vragen naar het hygiënecertificaat van het instituut en PMU-specialist, waarvoor je zou kiezen om jouw permanent make-up behandeling te laten uitvoeren.

Fernando Nascimento
Officieel Geregistreerd en Erkend Master Permanent Make-up Artist / Specialist
Permanent Perfection Instituut

Erkend en Officieel Geregistreerd Master Permanent Make-up Artist / Specialist

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: